Wat zijn de voordelen van een MSP?

Steeds kom je op internet en in de wandelgangen de term Managed Services tegen, of Managed Service Provider (MSP). Maar wat is dit nou eigenlijk precies, en wat zijn de voordelen voor een bedrijf? Hieronder gaan we ernaar kijken, en zetten we de mogelijke voordelen voor jou op een rijtje!

Wat is een MSP?
We gaan allereerst kijken naar wat Managed Service nou precies is. In principe zou je het kunnen vergelijken met outsourcing. Een externe partij beheert je volledige IT-omgeving, vaak ook vanaf een externe locatie. Het is eigenlijk outsourcing, maar dan per dienst. Je bijvoorbeeld je virusbescherming uitbesteden, of de updates van je server. Een MSP neemt je een bepaalde dienst uit handen, zodat jij je kan focussen op wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Via rapportages en andere methoden wordt je op de hoogte gehouden van de voortgang. De MSP is in dit geval de hoofdverantwoordelijke voor het functioneren van dit specifieke onderdeel.

De voordelen van een MSP
Een Managed Service Provider vergt uiteraard een investering, maar levert je als bedrijf ook heel veel voordelen op. Om te kunnen bepalen of het ook voor jou verstandig zou kunnen zijn, moet je allereerst inzicht hebben in deze voordelen. Daarom hebben wij hieronder de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

Focus je op de belangrijke zaken
Hiermee willen we uiteraard niet zeggen dat de dienst die je uitbesteed niet belangrijk is. Als dat zo was zou je het namelijk ook niet hoeven uit te besteden. Wat we bedoelen te zeggen, is dat je je moet proberen te focussen op de kerntaken. De IT processen zijn ondersteunende processen, waar je niet in gespecialiseerd bent. Wanneer je de focus ook niet hoeft te leggen op deze werkzaamheden, houd je tijd en aandacht over voor zaken waar je wel verstand van hebt. Denk aan het verbeteren van je diensten, het verbeteren van je marketing, het ontwikkelen van je bedrijf en/of skills en dat soort zaken. Als het goed is kun je op die manier meer waarde voor jezelf en je bedrijf genereren, terwijl je ook nog meer plezier en voldoening ervaart. Win win dus!

Houd je IT up-to-date
De wereld veranderd op elk gebied snel, en de technologie is daar alles behalve een uitzondering op. Sterker nog, technologische ontwikkelingen gaan vaak sneller dan wat dan ook. Het is dan ook een behoorlijke uitdaging om hierbij up to date te blijven, en de juiste technologieën te blijven selecteren en beheren. Een kwalitatief sterke Managed Service Provider kan je hierin adviseren. Op die manier selecteer je eenvoudig de technologieën die bij jouw bedrijf passen, en blijf je altijd up to date. Je hoeft je op die manier ook niet meer druk te maken over updates en dat soort zaken.

Slimmer gebruik van je IT budget
Door professionals in te zetten om bepaalde zaken te regelen die je anders zelf had moeten oppakken, zorg je ervoor dat je budget slimmer wordt gebruikt. In eerste instantie klinkt dit tegenstrijdig, omdat het natuurlijk een investering vergt. Die investering verdiend zich echter dubbel en dwars terug, als het goed is. Enerzijds omdat jij je tijd kan gebruiken om meer winst te genereren, anderzijds omdat je betere resultaten behaald. Financieel gezien is het daarom een hele goede keuze, waar je absoluut geen spijt van zal gaan krijgen.

Tijdelijk personeel beter gemanaged
Een Managed Service Provider rondom de werving en selectie, inhuur en alles daaromheen van flexibel personeel biedt ook vele voordelen. Hierbij kan een externe partij je alles uit handen nemen, van werving, urenregistratie, facturatie en betaling. Hierdoor krijg je veel grip op dit proces, doordat je complete periodieke rapportages ontvangt. Bovendien kun je een kostenbesparing van 10 tot 20 procent verwachten, krijg je door een breder aanbod de beschikking over kwalitatief betere kandidaten en zal de administratie foutloos worden uitgevoerd. Ook alles rondom wet- en regelgeving is op deze manier in goede handen. Al met al zitten hier dus alleen maar voordelen aan, en is het de investering altijd waard.

msp