Zes redenen voor een mismatch externe inhuur

Tegenwoordig besluiten veel bedrijven om mensen extern in te huren. Misschien heb je als bedrijf een grote opdracht aangenomen en heb je om die reden externe vakmensen nodig. Externe inhuur klinkt vrij eenvoudig, maar helaas is een mismatch niet uitgesloten. Maar waar ligt dit dan precies aan? In deze tekst bespreken we zes redenen voor een mismatch externe inhuur.

Geen duidelijke opdrachtomschrijving

Een mismatch ontstaat regelmatig, omdat de opdrachtomschrijving niet duidelijk is. Opdrachtgevers schakelen vaak geen professionele schrijver in om een goede wervingstekst te schrijven. Ze denken dat dit niet nodig is. Dit is echter misvatting, want veel mismatches ontstaan door een verkeerde opdrachtomschrijving. De kandidaat heeft dan hele andere verwachtingen van een bepaalde functie. In principe is dit om twee redenen problematisch. In de eerste plaats zorgt dit voor onvrede bij de opdrachtnemer. Dit heeft weer een effect op de motivatie. Daarnaast kan daaruit ook blijken dat een interim professional niet de juiste capaciteiten heeft.

De interim professional past niet bij de cultuur van het bedrijf

Een andere reden voor een mistmatch is dat een interim professional niet binnen de cultuur van een bedrijf past. De interim professional is dan wel voorzien van de juiste capaciteiten voor de functie, maar dat is niet het enige wat relevant is. Elk bedrijft heeft namelijk een bepaalde cultuur. Pas na verloop van tijd is duidelijk of iemand binnen de cultuur past en daarom is het ook lastig om daar gelijk op te filteren.

Toenemende vraag en minder aanbod

De arbeidsmarkt kan om de zoveel tijd weer veranderen. Momenteel hebben we te maken met een krappe arbeidsmarkt. Bij een krappe arbeidsmarkt is er veel werkgelegenheid en daarom hebben opdrachtgevers moeite om de juiste interim professional te vinden. Dit komt omdat de mensen met de juiste capaciteiten veel keuze hebben. Daarom is het moeilijk om die professionals aan je bedrijf te binden, want bij eventuele ontevredenheid lopen ze zo over naar de concurrent. Daarom moeten veel bedrijven in deze tijden genoegen nemen met mensen die minder geschikt voor de functie zijn.

Slechte voorbereidingsgesprekken

Ook slechte voorbereidingsgesprekken kunnen resulteren in een mismatch. Het punt is namelijk dat niet elke recruiter de moeite neemt voor dit gesprek. Vaak houden ze wel een gesprek, maar deze gesprekken zijn doorgaans informeel en niet concreet. Met een goed voorbereidingsgesprek kun je beter filteren. Maar hoe ziet een goed gesprek eruit?

We raden je aan om bij het gesprek met een script te werken. Dit klinkt misschien een beetje robotachtig, maar het punt is dat je daarmee gemakkelijker de juiste informatie kunt vergaren. Je hoeft je uiteraard niet geheel aan het script te houden, maar het kan als belangrijke basis dienen. De recruiter moet tijdens het gesprek ook gerichte vragen stellen op basis van de cv en de motivatiebrief. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een goed voorbereidingsgesprek cruciaal is om de juiste interim professional voor een functie te vinden.

Tijdsdruk

Ook tijdsdruk zorgt voor mismatches. Er kan sprake van tijdsdruk zijn, omdat een opdrachtgever te laat begint met het zoeken naar de juiste kandidaat. Daarom raden we ook altijd aan om op tijd te beginnen. Dan heb je namelijk de mogelijkheid om verschillende gesprekken met de kandidaten te voeren. Het vinden van de juiste match wordt daardoor een stuk gemakkelijker. Tijdsdruk ontstaat soms ook door externe factoren. Misschien is het nog onduidelijk of je bedrijf een grote opdracht toegekend krijgt. Of misschien word je als bedrijf pas laat op de hoogte gesteld, waardoor je snel moet anticiperen.

Een tekort aan mensen binnen een bepaalde branche

We hadden het eerder in dit artikel al over toenemende vraag en minder aanbod. Tegelijkertijd kan het ook zijn dat er binnen een bepaalde branche amper mensen te vinden zijn. Dit zie je nu bijvoorbeeld bij verplegers en docenten. Steeds minder mensen vinden het aantrekkelijk om een dergelijke functie uit te oefenen. Daardoor ontstaat er een tekort en moeten organisaties en bedrijven genoegen nemen met minder capabele vakmensen. Vaak ontstaat er op die manier ook een mismatch.

Slotwoorden

In dit artikel hebben we zes redenen voor een mismatch bij externe inhuur besproken. Er zijn ongetwijfeld nog meer redenen te bedenken, maar deze komen het meest voor. Het is voor een MSP ook niet altijd gemakkelijk om de juiste mensen voor bedrijven en organisaties te vinden. Een mismatch kan echter wel verstrekkende gevolgen hebben voor een organisatie of bedrijf. Daarom moet de Managed Service Provider altijd waakzaam zijn en een goed matchingsysteem ontwikkelen.